Zima s sebou nese mnohá specifika v oblasti pleťové péče a změny v našich kosmetických rituálech. Pojďme si říct, na co se zaměřit, aby i v tomto náročném období byla pleť spokojená a zdravá.

Ochrana před vnějšími podmínkami

Ochrana pleti proti mrazu, chladu a větru je pro toto období zásadní. Obecně platí, že je nejdůležitější sahat po péči, která je hutnější a vytváří na povrchu pokožky ochranný film proti nepříznivým podmínkám a zároveň chrání před dehydratací. To, že sáhnete po hutnější variantě produktu však nemusí nutně znamenat (ačkoli je to častý mýtus), že se bude jednat o produkt ucpávající póry! Existuje mnoho rostlinných olejů a másel, která na pleti vytvoří ochranný sametový finish, ale jsou krásně lehká, dobře vstřebatelná a pleť pod nimi může „dýchat“. Je tedy vždy důležité jaké ingredience zvolíte a samozřejmě i na způsobu a správné aplikaci.

U suché pleti volíme balzámové až tuhé máslové konzistence, tedy směsi rostlinných olejů a másel, která především brání dehydrataci suché pokožky a zanechávají na ní ochranný film. U velmi suché pleti pak můžete tyto produkty používat dokonce po celý rok, nejen v zimě. Vyhnout byste se měli tekuté konzistenci pleťových olejů, které většinou suché pokožce na zimu nestačí.

Po čem sáhnout:
Indívo — Růžový a Měsíčkový šlehaný balzám
Alma — Růžová zahrada a Měsíčková péče
Inlight — Hloubkově hydratační balzám
Mylo — Trojruža
Biorythme — Kakaové máslo a vanilkaSmyslná a věrná sama sobě

U pleti smíšené se můžete vydat dvěma cestami - buďto volíte lehký pleťový balzám, který ač obsahuje rostlinná másla, jsou vybírána druhově tak, aby měla dobrou vstřebatelnost a lehkou texturu, nebo vyberete hutnější kompozici pleťových olejů v tekuté konzistenci. Variantou také je mít na denní použití balzám a na noc olej.

Po čem sáhnout:
Indívo — Šlehaný balzám Aloe vera nebo Levandulový šlehaný balzám
Alma — balzámy Divoký Ylang, Levandulová péče nebo Konopná péče
Biorythme — balzám Arganový olej a levandule
Mylo — pleťový olej Ava
Omorfia — pleťové oleje Skin Superfood a Divine Elixir

U mastnější pokožky je vhodné vyměnit lehkou letní péči v podobě rychle se vstřebatelných olejových sér za pleťové oleje, které jsou hutnější a vytváří na pleti pečující film, avšak ty se sametovým nelesknoucím "finishem" a zároveň s funkcí správné regulace mazu.

Po čem sáhnout:
Mylo — olej Ava, Olivín
Omorfia — Divine Elixir
Biorythme — lehký Konopný balzám
Inlight  Denní olej Face oil

Pokud se chystáte na hory a víte, že při zimních sportech bude pleť vystavovaná dlouhodobé zátěži v podobě mrazu, ledového větru, sněhu apod., tak pro tyto ojedinělé případy doporučuji pro jakýkoli typ pleti sahat po krému s opravdu hutnou texturou, mastnějším základem a silnou ochrannou funkcí. Dále pak také nezapomeňte na péči s UV ochranou, kterou aplikujeme na ošetřenou pleť krémem jako druhý produkt, nikoli naopak.

Po čem sáhnout:
Weleda — Skin Food Original, Měsíčkový ochranný balzám do zimy
Péče na opalování  Butterbean, Wooden Spooon, Odylique

Zvýšení vnitřní hydratace

Všichni máme naučené, že v létě musíme hodně pít. V zimě se však na pitný režim příliš neapeluje a většina lidí pije mnohem méně než po zbytek roku, protože absencí horka nemají pocit žízně. Paradoxně v zimních měsících by mělo být množství vypité čisté vody minimálně na stejné úrovni jako v létě, tedy zvýšený příjem. Proč? V zimě se většina z nás pohybuje ve vytápěných místnostech a teplota a suchost vzduchu v interiéru je pro naši pleť jednou z nejhorších kombinací. Pokud si navíc uvědomíme, že zaplácnutí se hydratačním krémem (myšleno krémem s obsahem vodní složky) naši pleť nikdy nemůže hloubkově hydratovat, nýbrž pouze zahladí viditelné stopy dehydratace, kterou si způsobujeme deficitem hydratace vnitřní, je zřejmé že jinak než právě nastavením správného pitného režimu problém dehydratované pleti v zimě zkrátka nevyřešíme.
Správné pití však neznamená celodenní popíjení po doušku každých půl hodiny. Nejideálnější způsob jak tělo (tedy i pleť) nejefektivněji hydratovat, je rozdělit si denní příjem vody 2-3 l vody na tři díly a ty vypít najednou ráno po probuzení, dále půl hodiny před obědem a půl hodiny před večeří. Naučíte tak tělo lépe hospodařit s vodou a díky většímu množství vody, které najednou dostane jej může lépe rozdistribuovávat tam, kam potřebuje. Sama mám tento způsob vyzkoušený a vnímám ho jako velmi efektivní a na pleti během pár dní viditelně znatelný.

Pravidelná tonizace

Ačkoli jsme si právě řekli, že vnější hydratace naši pleť nespasí, pokud nehydratujeme vnitřně správným pitným režimem, není na škodu pleť pravidelně tonizovat. K tomu nám poslouží flakónek hydrolátu (květové vody) s vyšší hydratační schopností například na pracovním stole v kanceláři, či večer na nočním stolku. Pravidelné osvěžení pleti poskytne úlevu v přetopených místnostech. Důležité však je se vodami nerosit těsně před tím, než vycházíme ven do mrazu!

Po čem sáhnout:
Florihana — květové vody Růže stolistá, Růže damašská, Růže bílá, Geránium, Neroli, Lípa
Indívo — květová voda Růže

Při disbalancu pleti a lišeji

Pokud cítíte, že pleť již není spokojená, pne, pálí, objevují se šupinky (nos, čelo), na některých místech cítíme drsnou pokožku (tváře a čelo) je důležité neotálet a na tento stav reagovat.

  1. Zcela určitě přikročte k olejovému čištění pleti (10-15 minutová masáž olejem a následné setření přebytků oleje teplou mokrou žínkou), díky kterému v pokožce podpoříte mikrocirkulaci, prokrvíme ji a lépe nám pak bude pleť vstřebávat následné produkty. Na tuto masáž můžete použít čistící balzámy Inlight Face Cleanser nebo Omorfia Zen Purity či Florihana jednodruhové rostlinné oleje.
  2. Druhým krokem je 5 minutová masáž výživnou maskou s jemným peelingovým efektem. Zaměřte se s ní především na místa, kde je pleť šupinkatá a drsná. Ideálními je Inlight čokoládová maska. Produkty aplikujte vždy na hydrolát (ideálně na ty s vyšším hydratačním potenciálem - růže, lípa, neroli, geránium).
  3. Po peelingové masáži se část masky vsákne, doporučuji proto aplikovat další dávku hydrolátu a silnější vrstvičku masky, kterou nyní již necháváme působit po dobu klidně 30-60 minut za stálého přestříkávání hydrolátem. Masku umyjeme a setřeme žínkou namočenou v teplé vodě. Po umytí obličej přestříkáme hydrolátem pro vyrovnání pH pokožky.
  4. Pro dohydratování můžeme na závěr použít plátýnkovou masku Alteya namočenou v květové vodě. Po sejmutí ihned aplikujeme následnou denní/noční péči, abychom hydrataci v pleti efektivně uzavřeli. 

Tento postup Vám zaručí okamžité navrácení pleti do rovnováhy. Měly by zmizet šupinky, drsný pocit na pleti i pnutí. Tento rituál můžete do své péče zahrnout jednou za 1-2 týdny po dobu zimních měsíců.

Speciální produkty na zimu

Zimní období má i jednu velkou výhodu, naše pleť není stále vystavena slunečnímu záření a znamená to, že je vhodný čas zakomponovat do své pleťové rutiny ingredience, které si právě se sluníčkem příliš nerozumí. Jsou jimi například třezalka, různá vitamínová séra a také produkty bojující proti pigmentovým skvrnám, sloužící k rozjasnění a antioxidační séra. Pro všechny tyto produkty je právě nyní v zimě ideální čas. Dále je také skvělou volbou péče zaměřená na ochranu pleti proti vnějším podmínkám, smogu a modrému záření.

Po čem sáhnout:
Indívo — Noční šípkový elixír, Antioxidační sérum, Rozjasňující sérum
Mylo — Ava
Omorfia  Bright Star
Hemptouch  Antioxidační pleťový olej s CBD
Florihana  Kin Berry, hydrolát Helichrysum, hydrolát Třezalka, Třezalkový macerát 

Wooden Spoon — Omlazující sérum Immortelle se slaměnkou