Přicházející jaro vyzývá k očistě našeho organismu po zimním období. Jarní měsíce a příslib zrození něčeho nového, nových začátků, v přírodě pak nového života — to vše nás podvědomě vede k tomu odpustit a nechat za námi vše staré a nepotřebné, uzavřít cyklus a započít nový.

Pro tyto očistné a detoxikační rituály je v přírodě od nepaměti mnoho účinných a vzácných bylin a ingrediencí, které Vám tento proces ulehčí a zpříjemní.

Pojďme tedy s prvními slunečními paprsky očistit své tělo a dopřát i své pleti, která má za sebou náročné zimní období, výživnou a detoxikační kúru. 

Co to detox je a proč jej praktikovat

Detoxikace je proces, jímž se tělo zbavuje jedovatých toxických látek nebo je zneškodňuje. Cílem je pomoci organismu od těchto látek dříve, než napáchají škody a začnou narušovat probíhající fyziologické procesy. Detoxikace našeho organismu není nic nárazového. Jedná se o neustálý proces těla, který probíhá na mnoha úrovních, tedy nejen v období na jaře a podzim, jak mají lidé často zafixováno. Důležité orgány jako játra, ledviny, plíce a jiné tento proces zajišťují stále a nežádoucí látky třídí, dočasně skladují a zajišťují jejich vyloučení z organismu. Hlavním detoxikačním orgánem jsou játra, která umožňují, aby hydrofobní (nerozpustné ve vodě) nežádoucí cizorodé molekuly byly oxidovány a konjugovány s hydrofilními látkami (tedy převedeny do formy rozpustné ve vodě) a tím mohly putovat dále do navazujících vylučovacích orgánů, což jsou ledviny a kůže.

Proč je důležitý náš zásah do tohoto procesu v podobě cílených detoxů? Vše by zřejmě fungovalo jak má a našich vedených detoxů by nebylo potřeba, pokud bychom žili v klidu, bez stresu, správně pili skutečně čistou vodu, jedli kvalitní hodnotné potraviny a vyhýbaly se průmyslově zpracovanému jídlu, měli dostatek pohybu a každou chvíli bychom trávili někde v divoké přírodě na čerstvém vzduchu. Tuto idylku se asi málokomu v dnešní době daří naplnit a tak se často stává, že je naše tělo přetíženo a přirozená detoxikace už na velké množství škodlivin zkrátka nestačí. Ty se nám tak drží v těle více než je zdrávo, jsme unavení, bez energie, cítíme se těžce. V tu chvíli je dobré přemýšlet nad pročištěním těla. Detoxikaci je však ještě lepší provádět preventivně v pravidelných intervalech, nejlépe na jaře a podzim, abychom se do této fáze zatížení škodlivinami vůbec nedostali. 

Vnitřní detoxikační kúry na jaře

Tělo je po zimním období často oslabeno prodělanými chorobami dýchacích cest, zároveň zatíženo těžším jídelníčkem s absencí či sníženým přísunem čerstvé zeleniny a ovoce. Jaro je v tomto smyslu tedy ideální časem, kdy detoxikaci provádět a tělu ulevit.

V období detoxu bychom měli odlehčit jídelníček či držet půsty a celkově tělu ulevit. Toto ostatně věděli už naši předci, kteří se postili celých 40 dní před Velikonocemi. Pro správné fungování trávení a střev a jejich ozdravení jsou vhodné kysané zelí, kimchi, jablka díky vysokému obsahu vlákniny, pórek, celer, fenykl či červená řepa.

Vhodné je také pomoci si správnými bylinkami. Pro vnitřní detox můžete nasadit očistné bylinné kúry ve formě čajů či šťáv nebo přidávat čerstvé divoké bylinky do smoothie. Nejlepšími pomocníky jsou kopřiva, pampeliška či bříza. Též je možnost sáhnout po komplexních bylinných čajových směsích k tomu určených.

Doporučené produkty: Sonnentor Kopřiva bio sypaná, Sonnentor Pampeliška list bio porcovaný, Sonnentor Očista duše bio porcovaný čaj, Weleda Bio březová šťáva bez cukru

Vhodnou, avšak radikálnější očistou, je pak detoxikace a očista jater a střev za pomocí epsomské soli, která je velmi efektivní. U této očisty je však důležité zohlednit Váš celkový zdravotní stav, není pro každého a proto ji zde nebudu více rozvádět a můžete si o ní více vygooglit na stránkách zaměřených na tuto očistu.

V době detoxikačních kúr je nezbytné zvýšení přísunu čisté vody a to i na 3-4 litry denně. Bez dostatečného příjmu tekutin nemůže tělo odplavovat toxiny, zhoršuje se oběh lymfatické tekutiny. Vyhněte se minerálkám, limonádám či kupovaným džusům s vysokým obsahem cukru.

Nezapomínejme na dutinu ústní

Vhodným podpůrným prostředkem během půstů a detoxů je tzv. oil pulling, tedy pradávnou ajurvédskou techniku proplachování ústní dutiny ideálně kokosovým olejem a to cca 10min ráno po probuzení ještě před vyčištěním zubů a dále pak těsně před spaním po vyčištění zubů. Tato metoda je velmi blahodárná a vhodná na celkovou očistu ústní dutiny. Zároveň nastoluje pořádek v miliardách mikroorganismů, které v ústech máme a výrazně pomáhá na odhalené krčky, citlivé zuby a krvácející dásně a záněty v ústní dutině. 

Doporučené produkty: Kokosový olej Florihana, Kokosový olej Purity Vision

Detox pokožky těla

Jak jsem již nastínila, škodlivé látky vylučujeme ledvinami, ale také kůží našeho těla. Při detoxu je tedy vhodné zaměřit se nejen na detox vnitřní, tak ale i na pročištění naší pokožky, skrze kterou se též čistíme.

Detoxikaci lze podpořit celotělovými koupelemi a v případě, že nemáte možnost naložit se do vany, lze je nahradit alespoň lázněmi nohou. Vhodné ingredience do tělových koupelí jsou epsomská a mořská sůl v kombinaci s čerstvými či sušenými bylinkami. U lázně nohou pak přidejte jablečný ocet a jedlou sodou. Pro aromateraputický přesah a opečování pokožky nezapomeňte na rostlinný olej s oblíbenou esencí či již hotové kompozice tělových olejů. Vhodnými esencemi jsou rozmarýn, citron, grapefruit, máta peprná, vavřín či jalovec. Esenciální oleje je vždy důležité nejprve naředit jednodruhovým rostlinným olejem, nikdy nekapejte éterické oleje přímo do vany, hrozí zde riziko ulpění na pokožce a popáleniny (éterický olej plave na hladině a ve vodě se nerozpustí!). 

Doporučené produkty: Epsomská sůl, Minerální sůl Redmondkoupelové soli Marks Scrub, Bragg Bio Raw jablečný ocet, Jedlá soda, Éterický olej Máta peprná, Éterický olej Citron, Éterický olej Grapefruit, Éterický olej Vavřín, Éterický olej Jalovec, Éterický olej RozmarýnWeleda koupelové směsi s citrusy, rozmarýnem, jehličnany, Březový tělový olej, Citrusový tělový olej 

Dalším podpůrným prostředkem je saunování, které prokrví pokožku a slouží k podpoře imunity. Saunování je pak dobré spojit s tělovým peelingem za pomocí masážních peelingových rukavic či metodou „suchého kartáčování“.

Doporučené produkty: Masážní tělový kartáč, peelingové rukavice

Ve sprše pak můžete pravidelně dělat olejové peelingy celého těla, které se dají provádět buďto hotovými tělovými scruby či metodou, kdy se používají tělové oleje na masážní žínky a lufy. Olejové peelingy Vás zbaví odumřelých kožních buněk, prokrví pokožku a zároveň pokožku oleji krásně zvláční a vyživí. Peelingovou žínku namočíme ve vodě a aplikujeme na ní zhruba tři polévkové lžíce tělového oleje, následně s ní promasírujeme celé tělo vyjma pokožky obličeje. Vhodné je sahat po produktech s břízou, citrusy, řasami, solí a jíly.

Doporučené produkty: solné scruby Organic Essence, Anela Peeling Mátová drbna Weleda Březový sprchový peelingpeelingové rukaviceBřezový tělový olej, Citrusový tělový olej 

Večerní detoxikační pleťový rituál

V případě detoxikace pleti obličeje zásadně nesaháme po stejném peelingu určeném k použití na tělo a obsahujícím hrubé částice kávy, cukru, soli apod. Při pleťovém detoxu se zaměřujeme na hloubkové čištění, jemnou exfoliaci s masážemi a vhodnými (především nočními) séry. To vše za pomoci rostlinných ingrediencí, které nám s celým procesem mohou výrazně pomoci.

 1   Hloubkové čištění – Čištění provádíme především metodou olejového čištění pleti, kdy odlíčenou pokožku ideálně po koupeli promasírováváme vhodnými čistícími balzámy či oleji po dobu 15 minut a následně tento olej stíráme mokrou žínkou.

Doporučené čistící balzámy a oleje: Inlight čistící balzám, Omorfia čistící balzám Zen Purity, Florentine čistící sérumIndívo čistící olej, Mylo čistící olej Botanika či oleogel Herbárium.

2   Exfoliace a maska – Následně provedeme masáž peelingovou maskou a zajistíme tak jemnou exfoliaci, tedy zbavení odumřelým buněk pokožky. Po masáži můžeme produkt nanést v druhé vrstvě a nechat působit jako masku. Platí, že by se během tohoto působení měla pokožka stále zvlhčovat hydrolátem. Necháme působit klidně i 60 minut a následně setřeme žínkou a obličej umyjeme.

Doporučené masky: Inlight Super Food, Eliah Sahil maska se spirulinou, Indívo detoxikační maska a na doplnění vitamínů a celkový refresh pleti pak Mylo maska Gaia, jednodruhové jíly. (U sypkých masek a jílů je zapotřebí smíchat prášek s hydrolátem a jednodruhovým olejem).

3   Hydratace a sérum – Po umytí masky pleť navlhčíme dostatečnou dávkou hydrolátu, případně použijeme jako mezikrok ještě Alteya celulózovou masku, kterou namočíme do hydrolátu pro extra dávku hydratace a aplikujeme vhodné noční sérum s antioxidačními ingrediencemi.

Doporučená séra, oleje a hydroláty: Florihana hydrolát zeleného čaje, Indívo antioxidační sérum, Mylo Ava, Florihana Kin Berry, Hemptouch Obnovující antioxidační olej s CBD, Alteya celulózová maska

Po detoxikačních rituálech je zapotřebí uvědomit si, že se pleť může nárazově zhoršit a vlivem silných ingrediencí hlavně v maskách může vyskákat například pár pupínků. Všechny produkty působí na očistu, tedy vytažení všech toxinů z pleti ven na povrch. Jedná se o naprosto přirozený jev, který bychom měli vítat, protože nám potvrdí, že detoxikace proběhla úspěšně a celý rituál měl smysl. Po zahojení případných průvodních pupínků bude pleť opět krásně oživená a „restartovaná“. 

Po očistě nemusíte sahat pouze na jaře a na podzim, detoxikační kúry můžete provádět kdykoli vnímáte, že je to zapotřebí - cítíte se těžce, jste unavení a potřebujete "refresh". U pleťové péče si detoxikační rituál můžete do péče zavést tehdy, kdy je pleť unavená, bledá, bez života, potřebuje rozjasnit či v případě, že se Vám stav pleti zhorší, objeví se například pupínky apod. Také je vhodné tyto procedury (ať už tě tělové či pleťové) provádět po tom, co jste byli nemocní a po zvýšených teplotách.

Dopřej si ceremoniál Detox v salonu

V netoxickém salonu Non Toxic Beauty jsem myslela i na vytvoření speciálního celostního ošetření zaměřeného právě na detoxikaci. Tento ceremoniál doporučuji zejména na jaře a na podzim, po prodělaných onemocněních či při přechodu na non toxic kosmetiku. Více se o něm dozvíte zde.

 

Závěrem už jen zmíním, že těhotné a kojící ženy by k detoxikačním praktikám měly přistupovat obezřetně a s citem. Lidé s vážnými metabolickým onemocněními, problémy s játry či ledvinami by je pak měli vždy předem konzultovat.