Drahé kameny v podobě masážních face rolleru a gua sha nejsou jen kosmetické pomůcky ke krásnější pokožce. Jsou nositeli energie, kterou na Vás působí. Umí nabíjet a zároveň špatné energie stahovat.

I proto je důležité se o Váš kámen starat a čistit jej. A to nejen na fyzické úrovni, kdy jej po masáži umyjete (doporučuji čistou vodu a pokud je potřeba šetrné non toxic mýdlo), ale také na úrovni energetické.

Kdy čistit Váš kámen?

— Doporučuji si kámen poprvé očistit určitě před prvním použitím po zakoupení.
— Důležité je také čištění před i po té, co kámen někomu půjčíte nebo použijete na někoho jiného.
— Nezapomínejte masážní kameny čistit před tím, než je použijete na děti.
— Pokud masáž provádíte z důvodu úlevy od jakékoli bolesti (hlavy, zad, popálenin..) či během jiného diskomfortu, který pociťujete, mělo by následovat očištění.

Jak energeticky čistit drahé kameny?

— Naložte si kameny do krystalové soli (v sypké podobě, ne roztoku vody se solí!).
— Další možnost, ačkoli trochu pracnější, je čištění pod tekoucí vodu v přírodě, například v potoce. Tuto metodu doporučuji pouze u pomůcek bez kovových částí.
— Velmi jednoduché a efektivní je čištění kouřem pomocí vykuřovadel, například bílou šalvějí. Vybrat si můžete třeba ty od Purnama Rituals.

Pokud máte již očištěno, je na místě si kameny naopak nabít energií, která je Vám blízká.

— Kameny můžete vystavit ven na sluníčko. U této metody si vždy zjistěte, zdali je tento způsob vhodný pro Váš druh kamene (ne u všech se to doporučuje kvůli vyšisování a změně barvy!).
— Komu je bližší energie Měsíce, může si kameny vystavit na parapet při nočním svitu měsíce či úplňku.
— Pro ty, kteří jsou nakloněni živlu vody nebo si tuto energii potřebují doplnit, mohou si své kameny ponořit do potoka či studánky nebo v domácích podmínkách třeba energeticky očištěné karafy s vodou.
— Kameny lze dále nabíjet také pomocí hudby či harmonizačních symbolů.

Při očistě kamenů je důležité si uvědomit, že ne vždy je možné všechny energie z kamene vyčistit. Může se stát, že Vám kámen náhle změní barvu, zakalí se, popraská... Je na čase říct si, že již vykonal svou službu, poděkovat a vrátit jej zpátky přírodě. Určitě byste takto změněný kámen neměli dále používat. Dokonce i pokud Vám například spadne na zem a rozbije se, je to signál vybrat nový, třeba i jiný druh kamene a neslepovat jej. S tímto jevem se ženy nejčastěji setkávají například u Yoni vajíček, kde energetická očista probíhá velmi intenzivně.

Užívejte si své drahé kameny a pečujte o ně s láskou.