Pravěká tradice v našem kolektivním vědomí

Tradice vykuřování je zřejmě tak stará, jako lidstvo samo, respektive jako používání ohně. Pálení vonných dřev, bylin a pryskyřic, které člověk našel ve svém okolí sahá daleko do naší historie. Původně zřejmě náhodou člověk po vhození kusu smolného dřeva do ohniště objevil příjemné aroma a pozitivní účinky kouře. Vůbec nejstarší substancí, která se takto cíleně používala byl jantar, který se v době ledové přidával do ohnišť v jeskyních.

Předpokládá se, že dřívější lidé měli mnohem citlivěji vyvinutý čich a na základě něj dokázali "vycítit" nebezpečí, bouři, vzdálený oheň, zvířata i rozeznávat jedlé plody od jedovatých. Právě tento vytříbený čich je přivedl k vědomí pozitivních účinků rostlin a jejich vůní na ně samotné. Různé rostliny se tak začaly cíleně používat k účelům léčebným, stimulačním, omamným a také k mnoha magickým rituálům a též ke změně vědomí. Používání vonných přírodnin se tak stalo součástí každodenního života a následně se promítlo do mnoha kultur a náboženství napříč kontinenty.

Na základě výše uvedeného je dobré si uvědomit, že tyto vůně, tedy vůně pálených bylin, dřevin a pryskyřic, známe od nepaměti a v kolektivním vědomí je máme ukotveny mnohem silněji a v rámci časové linky dříve než vůně, kterými se obklopujeme v dnešní době a které se dnes používají například v rámci aromaterapie ve formě éterických olejů. Jsou to vůně prapůvodní, které nás v rámci meditace dokáží přenést mnohem dál a hlouběji do našeho nitra. I proto se dodnes používají při duchovních rituálech, meditacích či jógové praxi.

Co pro Vás znamená netoxický domov?

Pod pojmem netoxický domov si může každý představit něco jiného. Pro někoho znamená čistě výměnu chemické drogerie za tu non toxic. Někdo bude toxicitu vnímat i na úrovni materiálů, kterými se obklopuje v rámci nábytku či stavby jako takové (právě stavební a nábytkářské materiály jsou dnes významným přispěvatelem chemie v našich domácnostech).

Mé vnímání netoxického domova, které se snažím šířit, spočívá zároveň i v energii, která v této domácnost panuje, má to být oáza a únik do prostoru, který mohu vědomě ovlivnit, tedy minimalizovat zde vše, co by pro mě a mou rodinu mohlo být jakkoli škodlivé. Kromě toho, že vyměním chemickou kosmetikou a drogerii, budu dbát na materiály, kterými se obklopuji, zároveň chci, aby v ní nepanovaly toxické vztahy (i špatný vztah se sousedkou Vám může přinést do Vašeho domova jistou dávku toxicity) a negativní energie. A právě energetická očista prostor by měla být běžnou součástí péče o Váš domov.

Jak na energetický "úklid" domácnosti

Prvním krokem by měl být jisto jistě úklid jako takový a vytřídění domácnosti od starých nepotřebných věcí. Následně energetickou očistu praktikujeme právě vykuřovadly, která z tohoto důvodu máme v našem sortimentu zařazená. Jedná se o pomůcku díky níž může být Vaše domácnost zase o další kus více netoxická.

Očista úklidem

Zdrojem negativní energie mohou být staré nepotřebné či rozbité věci, které doma shromažďujete a ubírají Vám životní prostor (staré časopisy, spotřebiče...) nebo věci neuklizené (pohozené zmuchlané oblečení, neuklizené plochy stolů a odkládacích prostor). V prostoru též mohou ulpívat energie po předchozích majitelích bytu či domu, po návštěvách i nemocech, které někdo z domácnosti prodělal. V takovém prostoru se necítíte dobře, ubírá Vám energii a nic se v ní nedaří. 

Očista kouřem

Rituál očisty kouřem provádíme tak, že otevřeme v domácnosti vše, co může být zavřeno (dveře, skříně, šuplíky, úložné prostory, krabice). Vykuřovadlo zapálíme u vchodových dveří do domácnosti a postupujeme podél stěn po směru hodinových ručiček až obejdeme celý prostor všech místností bytu či domu a vrátíme se takto zpět ke vchodovým dveřím. Zaměřujeme se hlavně na všechny zákoutí, rohy místností, okna a dveře. Po očistě je nutné všechny prostory pořádně vyvětrat, obzvlášť důležité je to pak v místnostech, kde spíte.

Očista solí a rýží

Dalším silným energetickým čističem je sůl a rýže, která do sebe natahuje vše špatné. Rozředěnou solí ve vodě lze vytřít podlahu a umýt plochy nábytku. Sůl i rýže se pak sype do všech koutů a rohů místností, případně i podél místností (postupuje se stejně jako u vykuřování po směru hodinových ručiček viz výše) a následně se po 24 hodinách vyluxuje a okamžitě vyhodí z domova (nenechávat ve vysavači!). Též pro jistotu raději zmíním, že již není rozhodně vhodná ke konzumaci.

Jaké vykuřovadlo vybrat?

Veškerá vykuřovadla, která nabízíme, jsou zcela bez chemických přísad a nejsou dovoňovány syntetickými parfemacemi, jejich vůně pochází z přirozených vůní bylin, koření, dřevin a pryskyřic. Významnou předností našich vykuřovadel je výroba z originálních tradičních přírodnin identickým způsobem, jako tomu bylo kdysi. Příkladem mohou být ajurvédské vykuřovací copánky, jež jsou motány z ručně vyráběného papíru lokta z kůry vavřínu přímo v Nepálu dle tradice staré 2000 let.

Suroviny jsou pak získávány etickým a udržitelným způsobem a ctí se správné a tradiční postupy při jeho sběru. Znáte například “svaté dřevo” Palo Santo? Jedná se o strom rostoucí v Peru a Ekvádoru podél pobřeží Jižního Pacifiku a je striktně chráněn. Padlé stromy se nechávají několik let zrát na místě, kde spadly a až po několika letech zrání se z místa odebírají a využívají k rituálních účelům. Tuto činnost pak provádí místně znalí lidé z této lokality. Jen takto eticky a s úctou k přírodě, tradici a samotnému rituálu mohou vykuřovadla nést skutečně tu správnou energii a působit tak, jak by měly a mít na nás ten správný přesah, očišťovat a vytvářet tu správnou atmosféru a energii prostoru.

Vykuřovadla vybíráme dle našeho záměru. Všechny lze použít na očistu nás samých, naší duše, prostoru, ale i kamenů či šperků. (Jak energeticky čistit Vaše kameny se dočtete zde.) Používají se při meditaci, jógové praxi či zkrátka kdykoli, kdy máte potřebu se jimi obklopit. I vzhledem k tomu je vhodné vybrat takové, které Vám voní a sáhnete po něm zcela intuitivně.

Pokud budete vybírat přes eshop, mám pro Vás malý manuál a výčet účinků jednotlivých bylin. Na očistu prostor pak můžete použít všechna zmíněná vykuřovadla značky Purnama Rituals.

Vykuřovací svazky

Bílá šalvěj — jedna z nejposvátnější bylin, vhodná na očistné, léčebné a ochranné rituály. Čistí prostor, energie, emoce, čakry. Používá se při únavě a vyčerpání, depresi, špatné náladě.

Eukalyptus a Šalvěj  účinky vykuřovadla bílé šalvěje obohacené o eukalyptus, který navíc osvěžuje na těle i na duchu a zároveň působí při respiračních nemocech a na očištění vzduchu a prostor po vyléčení.

Borovice  očišťuje od negativních sil a energií. Působí jako antidepresivum, posiluje nás samotné a naši víru v nás. Vhodná i při respiračních nemocech.

Kopál  zlepšuje náladu, povzbuzuje nás k pozitivnímu nahlížení na svět, odstraňuje bloky a zaryté vzorce chování.

Dračí krev a šalvěj  účinky vykuřovadla bílé šalvěje obohacené o dračí krev, která podporuje plodnost, lásku a má afrodiziakální účinky.

Yerba Santa (Svatá tráva)  posiluje vnitřní sílu a samoléčivé procesy. Čistí negativní atmosféru a přináší pocit klidu, míru a bezpečí. Používá se k mnoha léčebným rituálům.

Sweetgrass (Tomkovice)  napomáhá navázat spojení mezi vnitřním já a hledáním vizí. Vhodná k zahájení nových životních etap a při nastěhování do nového domova. V praxi se pro umocnění účinku použije následně po vyčištění prostoru bílou šalvějí.

Vykuřovací dřevo

Palo Santo (Posvátné dřevo) z Peru nebo Ekvádoru jedno z neposvátnějších dřevin na světě, které silně odhání negativní energie a síly, pohromy a neštěstí. Podporuje zvýšení citlivosti jemných energii a jasnozřivosti.

Vykuřovací copánky

Agarwood (oud)  tajemné a mysteriózní vykuřovadlo, se kterým obletíte celý svět. Říká se, že nese všechny vůně světa a každý v něm cítí něco jiného.

Santalové dřevo  tradiční vůně, která čistí od všech hříchů. Zklidňuje a odstraňuje stres a rozrušení.

Cedr  uklidňuje, vhodný při stresu a rozrušení. Pomocník při rekonvalescenci i nemoci typu kašel, bronchitida (usnadňuje vykašlávání).

Kadidlo  dezinfikuje vzduch, silně očišťuje prostor po nemocech. Vhodný pro meditativní účely, otevírá mysl, vyvolává pocit bezpečí. 

Spikenard (ajurvédská směs)  uvolňuje při napětí, nervozitě, bolestech, úzkostech a obavách. Posiluje imunitní systém.

Astasugandha (ajurvédská směs)  uklidňuje a otevírá bránu k Vašemu podvědomí, silně spirituální. Přináší až lehce hypnoticky stav.