Tělová péče v rámci non toxic přístupu — z čeho můžete vybírat, jaké jsou rozdíly v rámci aplikace a jaký produkt je pro Vás vhodný?

Tělové oleje

Často se jedná o směs rostlinných nosných a pěstících olejů spolu s kompozicí éterických olejů pro ovonění celé směsi. Dle zvolených olejů vybíráme produkty dle stavu a potřeb pokožky. Jedná se o lehkou a rychle se vstřebatelnou péči, kterou nanášíme do mokré pokožky ihned po koupeli. Tělové oleje jsou vhodné na celé tělo.

Šlehaná másla

Opět se jedná o směs rostlinných a éterických olejů. Další složkou jsou pak rostlinná másla, která přidají na hutnosti produktu. Vše je pak našlehané do lehoučké pěny podobající se krému do dortu. Tyto produkty patří díky obsaženým máslům k výživnější péči, avšak díky našlehanosti do pěnové konzistence se velmi dobře roztírají a v porovnání s jinými másly patří mezi lehčí a krémovější. Opět se používají na celé tělo a často se využívají v péči o pleť obličeje (samozřejmě s jinými ingrediencemi než na tělo). Šlehaná másla se aplikují opět na mokrou pokožku a mají skvělou vstřebatelnost, po které nezůstanete mastní.

Litá másla

Mají často podobné složení jako másla šlehaná s rozdílem, že nejsou v konzistenci pěny, nýbrž jsou po smísení olejů a másel pouze vlité do flakonu. Produkt je tedy hutnější a při aplikaci jej stačí použít velmi málo. V těchto produktech je častý vysoký podíl másel, která převažují nad tekutými oleji. Jedná se o nejhutnější péči ze všech, která na pokožce tvoří ochranný film a vstřebává se o něco déle než másla šlehaná. Na druhou stranu jsou velmi výživná a vhodná na suchou pokožku trpící pnutím či šupinkami. Kromě mazání těla se často vyrábí speciálně komponované na regeneraci rukou a nohou. Aplikace je opět důležitá na mokrou pokožku ihned po koupání. Tyto produkty jsou též skvělé na přidání do koupelí jako takových, kde dodají vůni a benefit pro pokožku.

Tělové balzámy

Patří též mezi litý produkt směsi olejů a másel. V tomto případě jsou však v kompozici vyšší podíly rostlinných olejů. Produkty jsou po nabrání tekutější, rychle se na pokožce rozpouštějí a podobají se konzistenci tělového oleje. V těchto produktech jsou často obsažené i vosky, díky kterým jsou hutnější a výživnější než jen oleje jako takové. Balzámy se často vyrábí jako terapeutické, tedy produkty, které se Vám hodí do lékárničky na hojení ran, regeneraci svalů, bolesti kloubů, zklidnění podrážděné či spálené pokožky atd. Též můžete u některých značek najít balzámovou konzistenci i u pleťových produktů na obličej. Aplikace je vhodná na pokožku po koupání nebo hydrolát, který dodá další benefit zvlášť u použití na obličej či v případě terapeutických balzámů, kde lze takto podpořit účinek.

Hydratační mléka

Jsou produkty běžné konzistence, které zná asi každý. Hlavním rozdílem mezi všemi vyjmenovaných produkty je ten, že tělová mléka obsahují vodu ve složení. Z toho důvodu je jako jediné není potřeba aplikovat na mokrou pokožku. Pleť tolik nepěstí a nepromastí, ale hydratují. Vhodné jsou v péči po slunění a opalování, kdy je skvělé do nich ještě vmíchat i trochu poopalovacího oleje. 

 

Můj tip:

V letním období doporučuji kombinaci olejové a hydratační péče. Olejová pleť zklidní po slunění, pěstí a zvláční, má efekt zpevnění pokožky a šik vzhledu. Mlékem pleť dohydratujete v případě spálení pokožky, po častém sprchování v teplých měsících, koupání v bazénech, častém holení. 

V zimě jsou vhodná hutnější másla, která pleť více promažou a chrání před vnějšími podmínkami a mrazem. Také by po nich měli sahat lidé se sušší pokožkou, které pne a tvoří se šupinky. 

Tělové oleje a litá másla jsou pak velmi vhodná jako přísady do koupelí a lázní nohou. Dodají koupeli vůni i benefit pro pokožku.