No Poo — nejšetrnější metoda péče a mytí vlasů založena na přírodních „živých“ ingrediencích. Velmi zajímavý způsob, jak pečovat o vlasy bez škodlivých látek a ozdravit je i pokožku hlavy.

 Co je to metoda No Poo

Název vznikl jednoduše zkratkou NO ShamPOO, tedy mytí bez šamponu, obecně vzato se tedy jedná o mytí vlasů bez chemických přípravků a šamponů, v té podobě, jako je známe. Namísto nich se používají pouze živé rostlinné ingredience.

Nemusíte se bát, že byste se na No poo metodě tedy měli vzdát veškeré péče o vlasy a používat pouze čistou vodu. Ačkoli bych chtěla podotknout, že i tento způsob je při několika zásadách možný. Sama s ním mám zkušenost u sebe a především u dětí, kdy se jedná o za mě jednu z nejlepších cest. Malé děti totiž šampon v péči o vlásky nepotřebují často do chvíle než je na něj samy maminky nenavyknou.

Jak to funguje

Při No poo metodě používáte pro mytí vlasů, ale i péči o ně (např. kondicionéry, masky, zábaly, oplachy) vhodné byliny, plody, semínka, jíly a mnoho dalšího. Tyto ingredience jsou rozemleté do podoby jemného prášku, či se vytváří různé odvary.  

Na mytí se využívají jednodruhové ingredience jako jsou mýdlové ořechy Reetha či lusky akácie Shikakai přirozeně obsahující saponiny, které umyjí a dokonce i lehce pění. Jednoduchým příkladem toho, že některé rostliny saponiny obsahují jsou také třeba luštěniny, které při vymývání vytváří ve vodě jemnou pěnu, o čemž se můžete přesvědčit v kuchyni při vaření.

Na mytí se dále dají používat jíly, například marocký jíl Ghassoul/Rhassoul, u kterých se zase využívá schopnosti nasát mastnotu, kterou pak spolu s jílem smyjete vodou pryč z vlasu. Jíly se tak dají použít i jako bezoplachové "suché šampony" a vyčesat.

Možná Vám tento způsob mytí přijde o hodně jiný a pracnější, záleží však na tom, jak k no poo přistoupíte. Pokud se nebudete chtít dát cestou „vyrobím si sám“,  existují dnes již hotové bylinné směsi, kde máte vše namícháno, namleto, a které použijete ve sprcháči úplně stejně, jako byste v ruce měli klasický šampon. Jejich použití je velmi komfortní, snadné a vlasy máte umyté za pár vteřin stejně jako s běžným šamponem. Reálně to tedy není o moc jiné, pouze použijete suroviny v sypké podobě, nikoli tekuté.

Návrat ke kořenům

Ač se takový způsob může zdát na první pohled jako velmi nezvyklý a na někoho “už moc alternativní”, tato metoda není žádný novodobý úlet a odklon od běžného šamponu za každou cenu, ale má historicky dalekosáhlé kořeny napříč kulturami, kdy si ženy tradičně myly a odmašťovaly vlasy například sušeným bahnem a jíly a vyráběly bylinné odvary pro lesk vlasů. To Vám ostatně možná potvrdí i Vaše babičky, které tyhle triky pro krásné vlasy znaly a běžně využívaly. Například heřmánkový odvar je skvělým pomocnými pro krásnou blond nebo oplach z jablečného octu Vám zajistí neuvěřitelný lesk vlasů, které se budou navíc hezky rozčesávat.

Asi nejznámější a dodnes využívaná je tato metoda pak v Indii, kde ženy o své vlasy dodnes významně pečují právě různými namletými rostlinami a ajurvédskými směsmi. A co si budeme povídat, Indky vždy věděly, jak na zdravé dlouhé vlasy. Proč se tedy neinspirovat právě u žen, které jsou krásnými vlasy proslulé?

Co budete potřebovat

Jak jsem psala již výše, záleží jakou cestu zvolíte. Můžete se vydat prozkoumáváním jednotlivých ingrediencí a toho, co pro Vaše vlasy bude vhodné a jít cestou úplného minimalismu, tedy mytí žitnou moukou, jednodruhovým bylinkovým práškem jako je Shikakai či dokonce jen vaječným žloutkem (ano, dokonce i to funguje a používá se!), případně si směs sami míchat dle toho, co Vám vyhovuje a šampon si tak sami vyrobit. K tomuto účelu jsou skvělé jednodruhové ingredience, které také nabízíme.

Tato cesta si žádá více Vaší účasti a času, poměry je třeba si zkrátka vychytat. Na druhou stranu je velkou výhodou to, že máte péči zcela na míru potřebám Vašich vlasů. Směsi si můžete různě měnit a reagovat na to, co zrovna vlasy potřebují. Plusem je také cena, kdy je zde sice počáteční investice na nákup surovin, ale v dlouhodobém měřítku se Vám z ekonomického hlediska vyplatí více než kupovat hotové směsi.

Druhou cestou a pro mě třeba praktičtější a aktuálně aplikovanou je používání již hotových práškových směsí, kde jsou všechny potřebné bylinky a rostlinky namleté a smíchané v již správných poměrech a už jej jen jednoduše nasypete do mokrých vlasů, promasírujete a spláchnete. Těchto směsí máme hned několik druhů, takže lze opět volit dle potřeb vlasů. Pro pokročilejší doporučuji si i tyto směsi obohatit o některé jednodruhové ingredience pro umocnění efektu při různých problémech typu lupy, posílení vlasu, ekzém apod. 

Hotové směsi jsou vhodné pro ty, kteří hledají rychlou pohodlnou cestu a pro ty, kteří s No poo nemají zatím žádné zkušenosti, protože ač se to nezdá, namíchat správný poměr z jednotlivých bylinek není zase taková legrace a je potřeba mít již nějakou zkušenost a znát své vlasy. Sáhnout po hotové směsi je záruka toho, že Vám šampon zapění a vlasy dobře umyje. 

Jak na to

Pokud máte bylinky od nás, budou velmi jemně namleté (hrubost se může lišit dle výrobce!). Pokud jsou byliny mleté na hrubo, je lepší je nechat před mytím chvíli namočit a vytvořit pastu. Já preferuji jednoduší aplikaci přímo při mytí a proto také dbám na to, abychom v nabídce měli pouze bylinky, které jsou mleté na jemný prášek, který není třeba dopředu předpřipravovat a namáčet.

Jestliže s no poo začínáte a doteď jste používali syntetické produkty na vlasy, je dobré provést detox a očištění vlasu od silikonů a nánosu stylingových přípravků.  K tomu Vám pomůže buďto tekutý šampon Matcha Tea od Urtekramu  nebo Khadí detoxikační maska s černým uhlím, kterou smícháte s vodou a necháte 30 minut působit. 

Mytí

1 Vlasy namočte vodou tak, aby byly opravdu mokré, nikoli pouze vlhké.

2 Vsypejte prášek k pokožce hlavy tak, aby byl rovnoměrně rozmístěn po celé hlavě včetně boků hlavy nad ušima a také vzadu nad krkem. (Zde to nefunguje stejně jako u tekutého šamponu, který nalijete na vrchol hlavy a pak rozpěníte všude okolo. U sypkého šamponu je dobré si dát práci s "rozprostřením". )

Můj tip: Sypký prášek si přesypte ideálně do "cukřenky" k tomu určené. Velmi Vám to zjednoduší aplikaci.

3 Bylinky promasírujte u kořínků vlasů, není potřeba v délkách. Myjeme si vlasovou pokožku, nikoli konce vlasů.

Můj tip: V tuto chvíli Vám nejspíš bylinný prášek vsákne vodu, kterou jste si vlasy prve namočili. Je tedy dobré přidat ještě malé množství vody tak, aby se při následném promnutí prášku ve vlasech začala tvořit jemná pěna. V tu chvíli si promasírujte pokožku hlavy stejně jako byste se myli klasickým tekutým šamponem.

4 U hotových směsí není nutné nechávat prášek déle působit. U jednodruhových ingrediencí se to pak liší dle druhu.

Můj tip: Ačkoli to není nezbytné nutné, nic nezkazíte tím, když bylinky takto chvíli necháte vlasy opečovat a třeba si zatím uděláte ve sprše tělový peeling. Vlasům dodáte větší šmrnc a určitě toho nebudete litovat.=)

5 Šampon smyjeme důkladně nejprve čistou vodou.

Kyselý oplach

6 Po umyti bylinek z vlasů je vhodné provést kyselý oplach z jablečného octa. Ten srovná pH vlasů a vlasové pokožky a zároveň bude fungovat jako kondicionér a vlasy se po něm budou krásně lesknout. U barvených vlasů hennou ji zároveň hezky zafixuje. Kyselý oplach vytvoříte rozmícháním 3 lžic bio jablečného octa v 3/4 litru vody. Octový oplach ve vlasech promneme a následně ještě krátce opláchneme čistou vodou. 

Můj tip: Než si kyselý oplach aplikuji na pokožku hlavy, namočím si do sklenice s ním na pár sekund i konečky a celé délky vlasů. Následně pak oplach vylívám a aplikuji už jen na pokožku hlavy. Zejména u dlouhých vlasů je to praktické, protože se do délek oplach hůře aplikuje.

Následná péče

7 Posledním krokem je vhodná, nikoli nezbytná, olejová péče. Na tu je dobré nezapomínat a to především pokud trpíte na suché konečky či vlasy slabé, které se lámou a chybí jim pružnost a elasticita. Olejová péče spočívá ve vlasovém oleji či másle. Aplikuje se do zcela mokrých vlasů ihned po umytí a to v malém množství do konečků a zlehka i do délek.

Můj tip: Abyste zamezily po aplikaci oleje mastných a těžkých vlasů je nutné všechny olejové produkty aplikovat vždy  pouze do zcela mokrých vlasů. Tím myslím, ne vlhké, ne lehce profouknute fénem, ani ne lehce otřené ručníkem, ale ideálně ihned po umytí, klidně ještě ve sprše do zcela mokrých vlasů.

Pokud si stále nevíte rady, určitě stojí za to, mrknout na náš IG účet, kde jsem pro Vás připravila krok za krokem shrnutí ve formě videa, na kterém mytí práškovým šamponem provádím. Najdete v uložených Reels. 

Je No Poo metoda vhodná pro každého?

No poo mytí vlasů je asi pomyslně nejvyšší stupeň non toxic péče o Vaše vlasy. Nic čistšího a přirozenějšího pro vlas již není. Pokud tedy opomenu již jednou zmíněné mytí pouze čistou vodou. Je nutné si proto uvědomit, že je tento způsob pro vlas, který byl doteď zvyklý na syntetické přípravky plné chemických látek, které jej obalovaly a dělaly jej hezčí a zdravější než možná ve skutečnosti je, výrazná změna, na kterou si potřebuje zvyknout.

Chemická péče se k problémům s vlasy většinou staví tak, že jej produktem zamaskováváte. U No poo teprve zjistíte, v jaké kondici vlasy ve skutečnosti jsou a pokud nejsou tak zdravé, rychle je touto metodou dáte dohromady. Buďte k sobě tedy láskyplní, k celému procesu trpěliví a milujte své vlasy, takové, jaké jsou.

Tento způsob raději doporučuji lidem, kteří již nějakou dobu používají non toxic tekuté či tuhé šampony. No poo pak pro vlasy není takový šok, jako když přecházíte z klasické drogerkové či salónní kosmetiky.

Pokud Vás tato metoda nadchla a chcete s ní začít co nejrychleji, doporučuji na přechod tekutý non toxic detoxikační  šampon Urtekram, který bude vlas rovnou čistit od syntetiky, na kterou byl doteď zvyklý.

 

Pro ty, kteří se již o vlasy nějakou dobu starají non toxic, vřele doporučuji si No Poo péči vyzkoušet, protože neznám moc lidí, kteří by se vraceli zpátky ke klasice. Vlasy jsou po ní prostě láska na první pohled.