Vzhledem k tomu, že konvenční deodoranty a antiperspiranty jsou plné zdraví škodlivých látek a považuji je za jedny z prvních produktů, které byste měli při přechodu na non toxic vyměnit, sepsala jsem Vám průvodce výběrem deodorantů s vysvětlením celé problematiky a některých pojmů, které se často pletou a zaměňují. 

Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem

Ačkoli se většina lidí domnívá, že se jedná o totéž, není tomu tak a rozdíl mezi těmito dvěma kosmetickými produkty je markantní. 

Hlavní rozdíl je v principu fungování těchto produktů. Deodoranty zabraňují zápachu, tedy spotíte se, ale nebudete cítit. Naproti tomu antiperspiranty kromě pohlcení zápachu, zabraňují také samotnému procesu pocení, tedy brání tomu, aby se pot vůbec vyprodukoval. Ačkoli by se to mohlo zdát jako úžasné řešení všeho a automaticky byste tím pádem raději sáhli po antiperspirantu než deodorantu, je zde jedno velké ale...

Škodlivost antiperspirantů

Vzhledem ke skutečnosti, že pocení je přirozený proces těla, při kterém se organismus zbavuje toxinů, jistě každého napadne, že pokud se tělu tento kanál "zaslepí"antiperspirantem, tyto toxiny se následně v těle kumulují a přirozeně se neodplavují ven tak, jak bylo přírodou zamýšleno. Zároveň také antiperspiranty přispívají k ucpávání mazových žláz, což může vést k zánětlivým procesům v oblasti podpaždí a tvorbě cystického akné. Další z věcí k uvědomění je také fakt, že potní žlázy jsou důležitým termoregulačním orgánem, sloužícím k ochlazování těla, který je řízen centrální nervou soustavou. Použití antiperspirantu tak potlačujete přirozenou funkci jednoho z Vašich orgánů, což je naprosto absurdní. Dělali byste to stejné i s nějakým jiným Vaším orgánem? Třeba ledvinami, srdcem...? =) I přesto však z nevědomosti antiperspiranty stále používá mnoho žen, mužů a dokonce i dospívajících dětí a riskují zdravotní problémy.

Pokud jsem se při studiu mnohých sfér non toxic přístupu něco naučila tak to, že bychom se neměli snažit zasahovat do přirozených procesů našeho těla, které je moudré a ví, co a kdy si má zajistit mnohem dříve, než to napadne nás. Naopak jej máme respektovat a naučit se znát jeho přirozené principy, protože pokud půjdeme dlouhodobě proti nim, povede to ke zdravotním problémům.

Sečteno a podtrženo, pokud si tedy uvědomíme tyto fakta a souvislosti, nedá se v případě antiperspirantu vůbec mluvit o non toxic produktu jako takovém, protože nerespektuje přirozené funkce našeho organismu a i o tom celý non toxic přístup je. Z toho důvodu u nás v sortimentu najdete pouze deodoranty, které účině bojují proti pachu, ale nebrání Vašemu tělu přirozeně fungovat.

Kde se bere zápach při pocení

A jak to vlastně je se samotným potem? Kde se bere onen zápach a jak s ním naložit? Málokdo ví, že pot sám o sobě je téměř bez jakékoli vůně a zápachu. Je tvořen z 99% z vody, zbylé procento jsou minerální látky, soli a bílkoviny. Ačkoli se jedná o mizivé jedno procento, stačí k tomu, aby se jimi živily bakterie v našem podpaždí. To má za následek rozklad potu na další sloučeniny a až tento proces způsobuje zápach. Toho se tedy logicky dá jednoduše zbavit, pokud se zbavíme bakterií a jejich živné půdy. V přírodní kosmetice je tohle naštěstí velmi jednoduché především díky mnohým éterickým olejům, které se do non toxic deodorantů přidávají a jsou přirozeně antibakteriální a také ingrediencím, které umí pot absorbovat (například jíly, soda, škrob...). Bakterie tak nemají šanci a my se můžeme před zápachem bránit zcela přírodními cestami.

Kterým látkám se vyhnout

Asi největším strašákem v klasických deodorantech a antiperspirantech, na které bychom si měli dávat pozor, jsou hliník a jeho soli, které ucpávají potní kanálky, aby se zamezilo onomu vyprodukování potu a vlhkosti v podpaždí. Zároveň bylo mnohými studiemi poukázáno na souvislost mezi používáním tohoto těžkého kovu a jeho sloučenin s rakovinou prsu, neurotoxicitou (poškození nervové soustavy), nefrotoxicitou (poškození ledvin) i neplodností. Již z toho důvodu bychom se zde měli řídit principem předběžné opatrnosti a těmto látkám se vyhnout.

Dalšími problematickými ingrediencemi v jsou parabeny, tedy konzervační látky, které jsou považovány za další karcinogeny či triclosan, tedy endokrinní disruptor (látka ovlivňující hormonální systém), který byl v kosmetice, až na výjimky (jako jsou právě deodoranty či zubní pasty!!), již dokonce zakázán. Na pozoru bychom se měli mít také před tzv. PEGy, tedy látkami, které zabraňují vysychání produktů a především podporují průchodnost ostatních látek do organismu, což v případě chemického koktejlu, kterým syntetické deodoranty či antiperspiranty jsou, považuji za největší problém. 

Jak vybrat správný deodorant

Jak jsem již zmínila výše, v naší nabídce naleznete pouze deodoranty, nikoli antiperspiranty. Zároveň jsou veškeré naše produkty zcela čisté bez jakýchkoli škodlivých látek a dokonce i bez potenciálně možných škodlivých a diskutovaných látek, jako jsou třeba nano částice. 

Pro lepší orientaci jsem Vám sepsala jednoduchého průvodce, podle kterého zjistíte, jaký deodorant z naší nabídky pro Vás bude ten nejvhodnější.

Potím se hodně, pot zapáchá, je agresivní.

V takovém případě jsou vhodné tuhé deodoranty se sodou a se směsí éterických olejů, které mají větší antibakteriální účinnost. Doporučuji Biorythme Pačuli, máta a rozmarýn, We Love The Planet Mighty Mint, Woden Spoon Go fresh!Organic Essence Lemon Tea tree Mint, Organic Essence Wood Spice.  Vhodné je též prokombinovat s deodoranty ve spreji, kterými se lze osvěžit v případě potřeby i během dne na "refresh" a není potřeba umývat původní aplikovaný deodorant.

Potím se středně silně, jak kdy, mění se mi to.

Vhodné budou tuhé deodoranty, kdy můžete vybírat i z jemnějších vůní a směsí éterických olejů jako jsou růže, levandule, citrusy a dále pak tuhé bezsodé deodoranty. Vhodné jsou též kuličkové roll-ony a sypké pudrové deodoranty.

Potím se málo či vůbec, pot téměř necítím.

Ideální jsou deodoranty ve spreji, které plní funkci vůně a refreshe. Též lze sáhnout po kuličkových deodorantech typu roll-on.

Potím se nárazově, sportuji, více než zápach mě trápí "mokré koláče" v podpaždí.

Skvělou volbou pro Vás budou pudrové sypké deodoranty, kterými si podpaždí zapudrujete a úžasně pohlcují jakoukoli vlhkost. Navíc obsahují účinnou sodu. 

Trápí mě pocení na jiných místech, například pod prsy, mezi stehny apod.

Na tyto potíže máme již mnoha zákaznicemi i zákazníky muži osvědčený produkt balzám Luna od Myla, který zároveň napomáhá předcházet zarudnutí a různým vyrážkám v těchto oblastech. Vůně je velmi jemná a unisex.

Mám alergii na sodu.

Pro takové případy máme celou škálu deodorantů bez sody.

Mám alergii na éterické oleje, jsem ekzematik, chci deodorant bez vůně, aby se netříštil s mým parfémem.

V takovém případě můžete sahat po účinných deodorantech, které neobsahují vonné éterické oleje. Doporučuji Biorythme deodorant bez vůně, Organic Essence bez vůně.

Hledám šetrný jemný deodorant pro dospívající dítě v pubertě.

Pro tyto účely je dobré vybírat jemnější vůně a šetrnější éterické oleje, kde není riziko alergií. Doporučuji Biorythme Růžovou zahradu, Wooden Spoon Wild Flowers, We Love The Planet Originál Orange, Wooden Spoon Young Fox.

 

Věřím, že Vám tento článek při výběru správného produktu pomůže. Pokud byste si přeci jen nevěděli rady, určitě se na nás neváhejte obrátit a rádi Vám pomůžeme.