Kokos najdete v různých podobách či derivátech snad v každém kosmetickém produktu. Ať už se jedná o formu oleje, mléka či například z něj vyrobených tenzidů. Jaké jsou jeho benefity a co naopak mýty v použití? 

Ještě před pár lety byl “kokosák” jednou z nejvíce žádaných vychytávek přírodní péče. Každý druhý o něm slyšel a měl jej doma. Jeho obrovský boom vedl k tomu, že se dle rad z internetu používal na vše od čištění pleti, mazání těla a dokonce i místo opalovacího krému.

Mýty aneb k čemu kokosový olej nepoužívat

Pojďme si pár těchto nesmyslných rad využití vyvrátit a naopak si říct, na co jsou ingredience z kokosu skutečně dobré.

Čištění pleti

Ještě dnes se setkávám s klientkami, které se odličují a čistí pleť kokosovým olejem. Vzhledem k vysoké komedogenitě oleje to však nedává příliš smysl. Olej se svým indexem komedogenity 4 patří do skupiny olejů, které jsou hutné a mohou přispívat k ucpávání pórů a tedy i k tvorbě akné. Čištění pleti kokosákem tedy může být zvlášť pro aknózní pleť kontraproduktivní. Vyhnout bychom se mu měli i při odličování okolí očí, kvůli možnému ucpávání slzných kanálků.

Mazání těla

Kokosový olej má mnoho skvělých vlastností, o kterých si povíme níže, bohužel na pravidelné mazání není v případě použití čistě jednodruhového oleje příliš ideální a paradoxně pokožku může časem vysušovat. Pokud se kokosákem mažete a chcete zvláčnit suchou pokožku těla, zřejmě to nepovede ke zdárnému výsledku. Zvlášť ve chvíli, kdy olej ještě navíc mažete na suchou, nikoli mokrou, pokožku. Na dlouhodobé mazání těla jsou vhodnější jiné druhy olejů a v ideálním případě směsi rostlinných olejů či másel.

Opalovací krém

Tohle je kapitola sama pro sebe. Žádný, ani kokosový rostlinný olej nikdy nemůže být spolehlivou alternativou opalovacího krému s exaktně danným a deklarovaným SPF na obalu výrobku. Oleje jsou v tomto ohledu velmi nestálé a výše přirozeně se vyskytujícího SPF v nich kolísá a reaguje na mnoho faktoru jako je například kvalita vstupních suroviny, způsob lisování, teplota lisování, obal výrobku, jeho propustnost, skladování, vystavení světlu v obchodě, kde jej koupíte atd. To vše může vést k tomu, že při koupi má olej zanedbatelné hodnoty přirozeného SPF a je tedy k použití na opalování úplně k ničemu.

Benefity kokosu a jak je využít

Kokosový olej, ale třeba i mléko je úžasným pomocníkem především tam, kde potřebujeme využít zklidňující a antibakteriální účinek.

Nosný olej

Velmi ráda jej používám jako nosný olej pro rozmíchání éterických olejů jako je levandule či tea tree tam, kde je potřeba dezinfekční a hojivá funkce jako jsou škrábance a ranky.

Intimní hygiena

Čistý kokosový olej můžete použít na mazání citlivé intimní oblasti, na holení i mazání po holení.

Lubrikant

Pokud nepoužíváte bariérovou ochranu (prezervativy), lze jej použít místo lubrikačního gelu. V případě prezervativů se doporučuje vyhnout se jakýmkoli olejům a dát přednost lubrikantům na bázi vodní složky.

Mykózy

Ženy jej mohou aplikovat i vnitřně při kvasinkových problémech. Fajn je si kokosák dát do chladničky, kde ztuhne a lze jej následně lépe vkládat. Při větších obtížích do něj přimíchejte tea tree olej a aplikujte i s ním. Směs ulevuje od nepříjemného pocitu i svědění a v začátku mykózy ji dokáže zcela podchytit.

Seborea a svědivé projevy na pokožce hlavy

Smícháním s éterickým olejem z manuky je skvělý na promasírování vlasové pokožky a zábaly. Zklidňuje, ulevuje od svědění a zároveň působí dezinfekčně a hojivě.

Oil pulling

Kokosový olej je skvělý pro ústní hygienu a tzv. oil pulling, neboli převalování kokosového oleje v ústech ráno ihned po probuzení a večer po vyčištění zubů před spaním. Olej pečuje o ústní dutinu, dásně a též o zubní sklovinu. Je to účinná a ulevující metoda při odhalených krčcích, problémech s citlivostí zubů a krvácením dásní.

Pleťové masky

Kokosové mléko či kokosový jogurt je skvělé přimíchat do masek spolu s hydroláty a oleji pro zvlhčující účinek především u suché a citlivé pokožky.

Koupel

Kokosové mléko je též vhodné přidat do koupelí, pro zvláčňující účinek a také krásnou vůni. V lázni lze mléko zkombinovat i s olejem pro umocnění kokosové vůně. Pokud byste na koupel chtěli již hotovou směs s kokosovým mlékem, zkuste Krémovou lázeň od Indíva.

Ekzémy a spáleniny

Vychlazený probiotický kokosový jogurt je skvělým pomocníkem při ekzémech, kdy jím problematická ložiska zlehka potřeme a necháme působit. Stejně tak funguje u spálenin od sluníčka. Zábal z jogurtu zklidňuje a ulevuje od svědění a stahuje horkost z postiženého místa.