Pleťová maska je nástavba běžné denní rutiny a měla by obsahovat ingredience, které pleti přinesou něco navíc. Zároveň jsou prostředkem vědomé péče a představují čas a relaxaci, kterou věnujete sami sobě.

Proč je dobré masku používat?

Cílem je podpořit pokožku a dát jí nový impuls v procesech, na kterých průběžně pracujete v rámci denní a noční péče (hojení akné, suchost, pigmentové skvrny, vrásky...). Maska by proto měla obsahovat podpůrné a silnější ingredience, které běžnou denní rutinu doplní o jiné aktivní látky.

Víte, čeho chcete na pleti dosáhnout?

V non toxic neexistuje jedna univerzální maska na všechno! Je nutné stanovit cíl. Vzhledem k obsahu silných přírodních ingrediencí by měly být masky vždy konkrétně zaměřené. Nedávalo by smysl smíchat všechny aktivní látky do jednoho produktu s tím, že má pomoci na každý problém, který na pleti řešíte. Ztratil by se totiž tolik vzácný efekt synergie, tedy jakési spolupráce bylin. Je proto dobré se před výběrem a aplikací masky vždy zamyslet nad tím, co mi má maska aktuálně na pleti vyřešit a vybrat takový produkt, který obsahuje rostlinné látky, které mi s tímto pomohou.

Hledejte synergii!

Rostliny a byliny spolu mohou tvořit funkční synergické směsi a navzájem se podpořit ve svých účincích. Druhým případem je, že jsou zkombinovány nevhodně, nespolupracují a mohou se dokonce vyrušit v účincích a pleť uvádí v chaos. Takové produkty k nám do konceptu vůbec neprojdou! Osobně pro Vás vždy vybírám pouze účinné a správně sestavené synergické receptury bylin. I tak je ale důležité vědět, za jakým účelem masku vybíráte a dle toho zvolit její složení.

Maska nebo peeling?

Non toxic masky mají jednu velkou výhodu. Téměř vždy obsahují i jemné exfolianty, tedy částečky, které při masáži jemný peeling zajistí. Stejně tak produkty definované jako peelingy lze použít i jako masky. Rozdíl je pouze ve způsobu použití.

Pro peelingový efekt provedeme masáž, pro efekt masky nikoli a pouze naneseme na obličej. Použití si tak můžeme libovolně zvolit před použitím dle aktuálního stavu pleti a není nutné kupovat dva různé produkty. 

Peelingového efektu využijte ve chvíli, kdy se tvoří na pokožce šupinky, trpíte na zanášení pórů či máte pocit, že Vám pokožka špatně vstřebává kosmetické produkty. Odstraníte s ním odumřelé kožní buňky, které mohou zanášet póry  přispívat k tvorbě akné či tvoří na pleti hůře propustný film, blokující efektivní vstřebávání kosmetiky.

V případě citlivé pleti či pokud po těchto produktech saháte častěji je lepší použít raději masku/peeling bez provedení masáže a peeling dělat maximálně 1x za 1-2 týdny. Peeling též není vhodný pro lidi trpící kuperózou.

Čím hrubší, tím lepší?

Ať už pleť citlivou máte či nikoli vždy důrazně varuji před používáním drsných variant peelingů s obsahem kávy, soli či cukru! Takové exfolianty na pleť obličeje nepatří! Můžete je s klidným svědomím použít na peeling těla, zvláště pak problematických partií stehen a hýždí.

Na obličej vždy sahejte po jemných prášcích jako jsou jíly, bambusové uhlí či květinové prachy, kakao a jiné. Jemné exfolianty paradoxně udělají mnohem větší službu a pleť zbaví odumřelých kožních buněk efektivněji než velké a ostré krystaly cukru, které citlivou pokožku obličeje akorát poškrábou a podráždí.

Pomůckou při výběru masek a peelingů může být přirovnání, které klientkám radím: "Na pleť byste neměli dávat nic, co je hrubší než jemně namletá hladká mouka."

Předmíchané nebo sypké?

Balzámové masky a peelingy

+ již předmíchané produkty, se kterými nemáte před aplikací žádnou práci
+ příjemná balzámová konzistence vhodná i na masáže obličeje
+ rychlá aplikace na květovou vodu
+ bez předchozích příprav, okamžitě aplikujete
+ nezasychají, vyhnete se tedy pnoucímu pocitu na pleti, zvlhčovat hydroláty se však též musí! 
+ skvělé na zvláčnění pokožky a výživu
- mají hotové složení a hůře je přizpůsobíte na míru Vaší pleti, hůře se do nich přidávají další kosmetické suroviny jako oleje, jíly apod.
- trvanlivost, jsou vhodné pro ženy, které masky používají pravidelně
- díky absenci stahovacího účinku se zapomíná na neustále zvlhčování pleti hydrolátem (zkušenost z praxe =))

Sypké masky a peelingy

+ předmícháte těsně před aplikací, maska je vždy čerstvá
+ krémová konzistence, lze aplikovat štětcem
+ možnost přizpůsobit složení aktuálním potřebám a na míru pleti, možnost doplnit o prachy, rostlinné oleje či extrakty, hydroláty...
+ dlouhá trvanlivost, sypké směsi se nemají jak zkazit, jsou vhodné pro ženy, které je nepoužívají pravidelně a předmíchanou masku by nestihly do datumu expirace spotřebovat
+ skvělé čistící a detoxikační schopnosti díky vyššímu obsahu jílů
+ stahují rozšířené póry
- nutná předchozí příprava a promíchání s vodní složkou hydrolátu a olejovou složkou rostlinného oleje
- nutné dostatečné zvlhčování hydroláty, nezapomínat na to, aby se vyhnulo pnoucímu efektu masky (pokud to není žádoucí u rozšířených pórů či mastné pleti)

Tipy a triky

1. Před maskou si udělejte OCM (olejové čištění pleti formou masáže). Předchozí olejovou masáží pleť připravíte na lepší vstřebávání ingrediencí z masky.

2. Dbejte na dostatek hydrolátu. Aplikujte jej před aplikací masky i během celého působení.

3. Masku nenechte zaschnout. Některé ingredience pracují pouze za mokra. Výjimkou je posledních pár minut působení, kdy chcete zajistit stáhnutí pórů u mastné pleti (platí pouze u sypkých a jílových masek).

4. Vrstvěte klasické masky s plátýnkovou maskou z naší nabídky pro větší tonizaci pleti. Nejprve aplikujte balzámovou či sypkou masku a následně ji zafixujte celulózovou maskou namočenou v hydrolátu.

5. Sypké masky vždy míchejte nejprve s vodní složkou (hydroláty) a až následně olejovou složkou (rostlinné oleje, extrakty). dále lze doplnit také medem, jogurtem, kokosovou vodou, okurkovou šťávou apod. dle aktuálního stavu pleti.

Průvodce výběrem dle typu a stavu pleti

Suchá pleť s šupinkami

Florentine Miraflores
Florentine Choco
Omorfia Smootea
Inlight Chocolate Mask
Mylo Gaia

Dehydratovaná pleť s pnutím

Florentine Miraflores
Indívo Rozjasňující maska 
Mylo Gaia
Alteya Celulózová maska

Mdlá zašedlá pleť bez života

Indívo Rozjasňující maska
Mylo Gaia
Florentine Choco

Nesjednocená pleť se změnami pigmentace

Indívo Rozjasňující maska

Suchá pleť s projevy akné

Omorfia Smootea
Inlight Super Food Mask
Eliah Sahil Spirulina
Jednodruhový bílý a modrý jíl značek Aroma ateliér a Alepia

Smíšená a mastná pleť s projevy akné

Mylo Láva
Indívo Detoxikační maska
Omorfia Smootea
Jednodruhový zelený a marocký jíl Aroma ateliér a Alepia
Aktivní uhlí v prášku

Zralá pleť s vráskami

Florentine Choco
Inlight Chocolate Mask
Mylo Gaia

Citlivá pleť s ekzémy

Anela Moje ovesná
Jednodruhový bílý, růžový a modrý jíl značek Aroma ateliér a Alepia

Teen pleť s prvním akné

Jednodruhový bílý a modrý jíl značek Aroma ateliér a Alepia
Mylo Láva
Inlight Super Food Mask
Eliah Sahil Spirulina
Aktivní uhlí v prášku

 

Pleťové masky a peelingy jsou skvělou příležitostí k zastavení se v našich běžných hektických dnech a dopřání si vědomé péče a relaxace. Využijte tyto okamžiky a vytvořte si hýčkací rituál spojený s olejovým čištěním pleti či třeba masáží drahými kameny. Uvařte si chutný bio čaj či připravte detoxikační nápoj z břízy či vitamínovou bombu s rakytníkem a dopřejte si čas pro sebe sama.