Fototoxicita esenciálních olejů je často skloňovaným pojmem v aromaterapii. Bohužel již méně častým v kosmetickém průmyslu, a to i přesto, že právě zde je tento nežádoucí účinek vonných složek velmi důležité zohledňovat.

Co je fototoxicita?

K fototoxicitě dochází reakcí dílčích složek éterického oleje (furokumarin, bergapten, oxypeucedanin, hypericin, …) s ultrafialovým zářením na pokožce, která je vystavena tomuto záření. Následně vzniká fotosenzitivní reakce a podráždění pleti a látky se stávají cytotoxické pro buňky pokožky. 

Fototoxická vs. fotoalergická reakce

Dalším pojmem, se kterým se v souvislosti s fotosenzitivitou můžeme setkat, je fotoalergická reakce, kdy látky vystavením UV záření změní svou strukturu, je zapojen imunitní systém, který je  následně identifikuje jako cizí a vyvolá alergickou reakci. Tato reakce však souvisí s vnitřním užití fotoalergických látek, například některých druhů potravin (umělá sladidla, barviva, …) či léků (antibiotika, nesteroidní antiflogistika, …).

Obě z výše zmíněných reakcí mohou vznikat nejen vystavením slunci, ale také v soláriích.

Projev na pokožce

Fotosenzitivní reakce se projevuje primárně zarudnutím a podrážděním pokožky v místě aplikace fototoxických látek, tvorbou puchýřků až zánětem. V horších případech pak vznikají změny pigmentace pleti, které mohou být i trvalé. Též se může dostavit svědivost a horkost v místě podráždění.
Některé fototoxické esenciální oleje mohou dokonce způsobit i mutace v pokožce vedoucí k rakovině kůže. Paradoxem je, že při absenci působení UV paprsků mohou tytéž esenciální oleje vykazovat naopak ochranné účinky pro naše buňky.

Co dělat v případě fotosenzitivní reakce

Jako první přestat pokožku vystavovat UV paprskům a pečlivě pokožku omýt. Následně použít zklidňující produkt, ideálně bez obsahu éterických olejů.

Pro zklidnění doporučuji použít například třezalkový hydrolát, třezalkový macerát, olej z černého kmínu, hydrolát heřmánku římského. Pokud nemáte alergii na levanduli, tak pak hydrolát z levandule či levandulový macerát.

Výrazně pomáhá také chlazení a obklady (na to jsou skvělé právě květové vody, které lze vychladit v ledničce a následně v obkladu aplikovat). Obecně se k fototoxické reakci na pokožce přistupuje obdobně jako třeba ke spálenině.

Prevence

Doba možného vyskytnutí potenciální reakce fototoxického éterického oleje je dána jeho druhem i koncentrací v kosmetickém produktu. U většiny fototoxických EO jsou stanoveny i maximální přípustné bezpečné koncentrace, na ty se však v letních měsíce a obzvlášť u lidí s citlivou pokožkou nejde 100% spoléhat.

Nejčastěji se riziko reakce po aplikaci na pokožku pohybuje mezi 8 až 24 hodinami, ačkoli po 12 hodinách významně klesá. V této době se tedy doporučuje nevystavovat pokožku přímému slunci, ani chodit do solária.

Významným parametrem je také kvalita, čerstvost a správné skladování v chladu a temnu. Oxidace éterických olejů výrazně zvyšuje i jejich fototoxicitu. Všechny éterické oleje pro Vás proto v Non Toxic Life sladujeme ve stabilních teplotách a v temnu. Citrusy a esence, které podléhají snáze oxidaci uskladňujeme v lednicích. Totéž doporučuji i Vám po načnutí flakónků.

Důležité je si též hlídat fototoxické ingredience v kosmetice denní potřeby typu pleťové produkty na léto, tělové oleje či deodoranty. Naprosto nepřípustné jsou pak v opalovacích krémech. Právě v produktech, které se používají primárně v létě a jsou často vystavované slunci, složení a fototoxicitu opět hlídáme za Vás. Takové látky u nás v Non Toxic Life tedy nenajdete v opalovací kosmetice ani třeba deodorantech.

Fototoxicita konvenčních produktů 

Ačkoli je tento článek primárně o fototoxicitě éterických olejů, ráda bych zmínila, že fototoxicitu nezpůsobují pouze éterické oleje, ale ve velkém právě syntetické parfemace a mnoho dalších kosmetických ingrediencí konvenční kosmetiky (například samotné chemické UV filtry). Pokud tedy kombinujete přírodní kosmetiku i s tou konvenční a s reakcí jste se setkali, nemusel ji nutně způsobit éterický olej v přírodním produktu.

Paradoxy použití v kosmetice

Bohužel není na trhu kosmetiky vůbec výjimkou, že se právě fototoxické esenciální oleje vyskytují v opalovacích produktech či deodorantech. Je proto nutné si obzvlášť tento druh kosmetiky hlídat. V Non Toxic Life Vám všechny tyto produkty striktně filtrujeme i na základě tohoto parametru.

Paradoxem také je, že při absenci působení UV paprsků mohou tytéž esenciální oleje vykazovat naopak ochranné účinky pro naše buňky. Určitě je proto v péči nezatracujte, jen používejte vědomě.

U používání syntetických opalovacích krémů jsou pak původci fotosenzitivní reakce samotné syntetické UV filtry, které fototoxicitu způsobují. U nás proto seženete pouze opalovací kosmetika s minerálními filtry, které fungují na zcela jiném principu a nehrozí u nich žádné výše popsaných rizik.

Jak poznat fototoxické esenciální oleje?

Obecně lze říci, že fototoxické oleje pochází především z rostlinných čeledí Routovité (citrusy) a Miříkovité (některé druhy koření)

Fototoxicita u citrusových esenciálních olejů dále závisí na metodě výroby. Pokud byly lisovány za studena, fototoxicitu vykazují. Naopak destilované citrusy fototoxicitu nevykazují. 

Další z parametrů, který je dobré hlídat je ve složení správné označení těchto látek a to, zdali se jedná skutečně o éterický olej či třeba extrakt. Příkladem může být třezalka, která je fototoxická pouze ve formě esenciálního oleje, avšak v případě macerátu (tedy extraktu) nikoli a naopak bude mít zklidňující efekt na pokožku po slunění či spáleninách.

Esenciální oleje, které jsou fototoxické

– Kopr (Anethum graveolens)
– Andělika (Angelica archangelica)
– Bolševník obecný (Heracleum sphondylium)
– Celer (Apium gravolens)
– Kmín (Cuminum cyminum)
– Morač zákrovnatý (Ammi visnaga)
– Fenykl (Foeniculum vulgare)
– Pastiňák obecný (Pastinaca sativa)
– Petrželka (Petroselinum sativum)
– Libeček lékařský (Levisticum officinale)
– Kmín kořenný (Carum carvi)
– Mrkvové semeno (Daucus carotta)
– Bergamot (Citrus bergamia) lisovaný za studena
– Citron (Citrus Limonum) lisovaný za studena
– Cedrát (Citrus medica)
– Limeta (Citrus aurantifolia) lisovaná za studena
– Mandarinka červená/zelená/žlutá (Citrus reticulata) lisovaná za studena
– Fagara (Fagara schinifolia)
– Pomeranč hořký (Citrus aurantium) lisovaný za studena
– Grapefruit (Citrus paradisi) lisovaný za studena
– Klementinka (Citrus nobilis) lisovaná za studena
– Kombava (Citrus hystrix) lisovaná za studena
– Routa vonná (Ruta graveolens)
– Třemdava bílá (Dictamus Albus)
– Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
– Verbena citronová (lippia citriodora)
– Aksamitníky (Tagetes glandulifera nebo Tagetes minuta)
– Skořice kůra (Cinnamomum zeylanicaum)

Citrusové oleje, které nejsou fototoxické

– Bergamot bez begraptenu
– Bergamot destilovaný
– Pomeranč červený destilovaný
– Citron destilovaný
– Limeta destilovaná
– Pomeranč sladký destilovaný
– Pomeranč hořký destilovaný
– Petitgrain (listy pomerančovníku hořkého)
– Neroli (květy pomerančovníku hořkého)
– Satsuma destilovaná
– Tangelo destilovaný
– Yuzu destilovaný

 

Z výše vypsaných ingrediencí Vás jistě napadne, že velká část esencí je právě v letních měsících velmi oblíbená. Díky jejich lehkosti, šťavnatosti a svěžesti se jimi chceme aromaterapeuticky obklopovat právě v tomto období. Byla by tedy určitě škoda se jim ze strachu zcela začít vyhýbat. Řešením je vědomé používání těchto surovin a jednoduchým návodem také může být nakupování citrusových esencí v  destilované, nikoli lisované podobě.