Pojmem non toxic je označován životní styl a přístup, jak eliminovat zbytečnou chemii a toxické látky kolem nás. 

Při výběru produktů se pak jedná o nejvyšší stupeň požadavků, které jsou kladeny na čistotu složení výrobku. Mohli bychom jej tedy definovat jako základní požadavek na nezávadnost a absenci jakýchkoli škodlivých látek, jak naznačuje slovníková definice.

 „Nontoxic things aren't poisonous. It's generally safe to eat or breathe nontoxic substances, and they don't harm the environment.“ (vocabulary.com)

 („Netoxické věci nejsou jedovaté. Jíst nebo dýchat netoxické látky je bezpečné a nepoškozuje životní prostředí.“)

 I přes to, že se pojem non toxic ještě nestačil ani zažít, můžeme se již nyní setkat s jeho svévolným a mylným používáním a to často z nevědomosti a také vlivem rostoucího zájmu o jakoukoliv přírodní kosmetiku. Lidé se totiž často domnívají, že když kupují přírodní produkty, je tím zaručeno čisté non toxic složení. Právě toto očekávání spotřebitelů zneužívají prodejci a označují jako non toxic produkty i ty, které jsou v lepším případě pouze přírodní. Na non toxic kosmetiku jsou však kladeny mnohem striktnější požadavky než na tu „přírodní“. Jinak řečeno vše non toxic je zaručeně přírodní, ale přírodní neznamená nutně non toxic. (Viz článek na blogu Non Toxic vs přírodní). Bohužel však pojem non toxic není nijak legislativně ukotven, regulován a jeho ne/správné použití tedy nelze vymáhat.

Důležitá je také zmínka, že tento přístup zdaleka nekončí jen výběrem kosmetiky a drogerie, ale doplňuje se a úzce souvisí s minimalistickým pojetím života, ekologií a udržitelností. Představuje pro nás vědomé rozhodování, které jde ruku v ruce s respektem k člověku, jeho zdraví, ale i k přírodě jíž jsme součástí. Jelikož jsou všechny ingredience přírodní a nezávadné, jsou také šetrné k životnímu prostředí a zcela ekologické. Již zmíněný minimalismus se uplatňuje v počtu surovin obsažených v produktech i v množství produktů, které denně používáme. Není zapotřebí mnoho překombinovaných přípravků, které nám předkládají velké korporace a často odvádí naši pozornost od základních principů. Proč by měla být zubní pasta oslazená a obarvená? A opravdu chceme aviváž s vůní léta? Vaším uvědomělým nákupem od značek, které ctí všechny zmíněné hodnoty, můžete snadno podpořit tuto myšlenku a směr.

To vše by se Vám mohlo zdát novátorské, přelomové, možná i složité a nedostupné, ale není tomu tak. Naopak se navracíme zpět k jednoduchým základním principům přirozeného fungování lidského těla a využíváme léčivé účinky rostlin. Jedná se o zcela původní přístup, jen jsme mu v dnešním chemickém světě museli dát jméno, abychom se vymezili proti všudypřítomné chemii a znovu se rozpomněli, jak dělat věci jednoduše. V západním světě je v nás vzbuzován dojem, že chemie pomáhá a že by to bez ní nešlo, ale ve skutečnosti s ní žijeme jen poslední desítky let. Jak je tedy možné, že jsme bez její pomoci přežili takovou dobu? Non toxic tedy není nic nového v našich životech, ale chemické koktejly ano. Věříme, že cesta chemie by mohla být jen krátkou odbočkou moderního člověka a že se nám podaří udělat krok správným směrem, možná v jistém smyslu zpět…

Cesta non toxic je jednoduchá, jen je dnes složitější ji najít. Vydejte se na ni společně s námi.